"Jeg så ikke håp,- det gjorde Åse."

Oppdatert: 11. sep. 2018

– Det er rart å se tilbake på hvor syk jeg var. Det føles som et annet liv, sier Kristin Benedicte Svendsen (43) fra Oslo. Skrevet av journalist: Sindre Nordengen for KK.


Kristin og Åse, foto. Ellen Jarli

Det var da Benedicte flyttet hjemmefra i starten av 20-årene, at hun merket at noe ikke stemte. Kristin slet med å finne ut hvem hun var.

– Jeg fant ikke fotfeste til å stå på egne bein. I løpet av kort tid gikk hun raskt ned i vekt, og utviklet en spiseforstyrrelse uten at hun forsto det selv. I mangel av kontroll på livet, utviklet hun et usunt forhold til mat. – Jeg tok kontroll over det jeg følte jeg kunne.

Fastlegen uttrykte bekymring og sendte Kristin til en psykolog.

– Jeg slet ikke fordi jeg hadde opplevd noe spesielt. I oppveksten hadde jeg hatt det nesten for bra, sier Kristin, som tror hun ikke tålte overgangen til voksenlivet. Å gå til psykolog ga ikke Kristin mestringsfølelse. Å snakke ut om fortiden, som det ikke hadde vært noe å utsette på, hjalp henne ikke videre.

– Jeg følte meg tom innvendig, men visste ikke hvorfor eller hvordan jeg skulle ta tak i det.

Kunst som terapi

Etter hvert henviste fastlegen Kristin til Åse Minde, kunstpsykoterapeut ved Spiseforstyrrelsespoliklinikken på Gaustad sykehus. Siden 2001 har Åse (67) bygget opp og ledet poliklinikken. Som behandler er hun opptatt av å se hele mennesket.

– Folk er så mye mer enn diagnosen sin, sier Åse Minde og forklarer at mange med en spiseforstyrrelse ikke føler seg gode nok og derfor strever etter å være «perfekte».

– De har et dypt ønske om å bli sett, men er samtidig redd for at noen skal se det de så iherdig forsøker å skjule, sier Åse, som har over 39 års fartstid ved Oslo universitets-sykehus. Gjennom en kunstnerisk tilnærming forsøker pasientene ved Spiseforstyrrelsesklinikken å sette ord på følelsene. Gjennom kunsten kommer man i kontakt med følelsene sine på en annen måte. Kunst kan gi oss et nytt perspektiv når livet ser som svartest ut.

Les hele artikkelen her!

© 2017 by @terapiVERKSTEDET

Tlf: 92219910 - kontakt@terapiverkstedet.no  Kilengaten 18 A, Tønsberg

Norsk forening for kunst- og uttrykkster
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
NFP-logo-liggende.gif